Cum se aleg numerele la Loto

Link sponsorizat:
            (aproape) Totul despre Afacerile MLM

Cum se aleg numerele norocoase ? Oare există un sistem care să-ţi ofere mai multe şanse? Realitatea este crudă - totul se bazează pe noroc.

Şi totuşi…

Deşi nu există o ştiinţă exactă care să te facă garantat câştigător la loterie, este adevărat că, observând extragerile şi făcând simulări cu numerele câştigătoare pe o perioadă de 6-12 luni, poţi ajunge la nişte concluzii interesante.

Spre exemplu, dacă ajungi să constaţi că anumite numere apar foarte rar sau că secvenţe succesive, gen 1-2-3-4-5-6 nu au apărut niciodată, poţi trage concluzia că şansele sunt foarte mici dacă joci asemenea variante. Cam pe asemenea presupuneri se bazează mai toate sistemele de joc propuse de diverşi autori.

Teoretic vorbind, extragerile loteristice sunt pur aleatoare (nu discut aici despre zvonurile privind posibilitatea controlului bilelor câştigătoare – cu care tind să fiu de acord). Statistic vorbind (strict matematic), combinaţia 1-2-3-4-5-6 are aceleaşi şanse să apară ca orice altă combinaţie. Faptul că această combinaţie nu a câştigat până acum demonstrează, de fapt, cât de întâmplătoare este apariţia unei combinaţii oarecari.

Cum se aleg numerele la loto ?

Ştiind că nu poţi juca numerele norocoase (pentru că nu poţi să le calculezi în vreun fel), poţi totuşi să le ghiceşti (măcar pe o parte dintre ele) observând numerele cu frecvenţă de apariţie ridicată. La polul opus, observând numerele care apar foarte rar (sau deloc), poţi să le eviţi în variantele pe care le joci sau din contra, să le foloseşti, pe baza ipotezei că vor apărea la un moment dat.

Statisticile din U.S.A. prezintă faptul că numai 3% din combinaţiile câştigătoare sunt formate exclusiv din numere pare (sau impare), astfel că îţi creşti şansele dacă nu joci asemenea combinaţii de numere (o statistică pentru sistemul Joker din România este disponibilă aici).

Deci, care sunt criteriile pentru alegerea combinaţiilor de numere la loto ?

Cel mai bine este să gândeşti la combinaţiile de numere pe care să NU le alegi:

1. NU alege 3 sau mai multe numere succesive (spre exemplu, 23-24-25-x-x-x, x-4-6-8-10-x, etc.), toate numerele pare sau impare sau care se termină cu aceeaşi cifră (4-14-24-34-44-xx);

2. NU folosi numerele de la extragerea imediat anterioară. Este adevărat, sunt situaţii (statistica arată acest lucru) când apare un număr (chiar două sau trei) de la extragerea anterioară, însă aceste cazuri sunt relativ rare;

3. Foloseşte cât mai multe numere din maximul posibil. Dacă sistemul foloseşte, spre exemplu, 45-49 de numere, formează combinaţii din măcar 24-36 de numere;

4. La sistemele care au o bilă suplimentară (cum este şi Joker-ul de la noi), nu folosi un număr deja ales (dacă ai combinaţia 4-12-19-28-33, nu folosi pentru Joker numărul 19). Deşi sunt cazuri când se întâmplă (în primele 61 de extrageri ale anului 2011 sunt 8 asemenea cazuri), şansele sunt prea mici pentru a fi luate în calcul. Deasemenea, nu folosi Joker-ul de la extragerea imediat anterioară !

5. Alege un sistem de joc care are cât mai puţine bile (5/40 sau Joker, în loc de Loto 6 din 49). Loto 5 din 40 are 658.008 variante posibile, iar Joker are 1.221.759 variante posibile, în timp ce Loto 6 din 49 are 13.983.816 variante ! O comparaţie între cele 3 sisteme loteristice o vom face în viitorul nu foarte îndepărtat.

Ca o concluzie, cel mai bun sistem prin care îţi măreşti şansele de câştig la loto este să alegi un set de numere (cât mai multe variante simple ar fi ideal) şi să joci perseverent. De fiecare dată când nu câştigi, de fapt şansele tale cresc cu o fracţiune la următoarea extragere. Această strategie stă la baza sistemelor jucătorilor organizaţi în aşa-numitele sindicate.

Tags: